Internationale Vrouwendag: maak kennis met de leading ladies van Filou Oostende!

Het is Internationale Vrouwendag. Een speciale dag waar we reflecteren op vrouwen en hun positie in de maatschappij. Het sterke team achter Filou Oostende wordt onder andere geleid door drie vrouwen: Marie, Kimberly en Prudence. Zij geven hun visie hoe het is om als vrouw in de sportwereld te staan.

Hoe gaat het met jullie in deze drukke periode?

MarieEnerzijds is het minder druk dan anders omdat er geen wedstrijden met publiek zijn. Dat maakt een groot verschil voor ons. Anderzijds is er toch wel meer druk omdat we moeten proberen te overleven in deze moeilijke tijden. Het is eerder een mentale druk dan een fysieke druk. We moeten heel creatief te werk gaan in deze moeilijke periode, zodat we de club zo optimaal door deze crisis kunnen loodsen.

Wat zijn jullie functies en voornaamste taken?

Marie: Ik ben General Manager. Dat betekent dat ik de algemene leiding heb over de club. Mijn taak is om zowel het team aan te sturen als sportief heel wat zaken te regelen zoals: contracten met spelers, coaches enz. af te sluiten. Vervolgens moet ik het bestuur van de club informeren en betrekken bij de evolutie van de club. Ik zorg ook dat de strategie die bepaald wordt door het bestuur uitgevoerd wordt.

Prudence: Mijn taak is vooral het commerciële. Dit gaat van nieuwe sponsors aantrekken tot opvolgen dat alles contractueel correct wordt nageleefd. Ik ben verantwoordelijk voor het onderhouden van de Business Club zodat alle partners met elkaar in contact blijven.

Kimberly: Ik neem alle administratieve taken op mij zoals de boekhouding, de ticketing en het verlopen van abonnementen.

Klopt het stereotype: ‘de sportwereld is een echte mannenwereld’?

Prudence: In Oostende is dit niet het geval. De sportwereld is wel een mannenwereld, maar we zien dat er meer vrouwen hun weg naar de sportwereld vinden. Toch moet je hier je mannetje kunnen staan. Als je dat kan, voel je heel veel respect en vertrouwen.

Hoe voelt het om als 3 vrouwen te functioneren in een mannenwereld? Welke voor- en nadelen ervaar je daar van?
Prudence: We ondervinden hier geen voor- en nadelen van. The job must be done. Of je dan een man of vrouw bent, maakt niet uit.

Merk je dat dit bewonderende ogen trekt van jullie collega’s?

Marie: Dit jaar hebben we dit de eerste keer gevoeld. De General Manager van een Turkse ploeg waar we tegen speelden, kwam ons feliciteren omdat we dit aandurfden. In Turkije is het niet de gewoonte dat vrouwen een sleutelrol krijgen. Mensen zijn dus vaak verrast in een positieve zin. Het is wel duidelijk dat wij een van de enige clubs zijn die zo functioneren. De vraag die wij ons vooral stellen is waarom wij zo’n uitzondering blijven.

Prudence: Volgens mij hebben andere clubs het nog niet aangedurfd. Wat een groot verschil maakt is dat wij al een langere periode geïnteresseerd zijn in basket. Misschien zijn er nog niet voldoende vrouwen die interesse hebben in basket én daar hun job van willen maken. Natuurlijk moet je ook de kans krijgen van de club en hier de juiste competenties voor hebben.

Kimberly: Het is ook heel belangrijk dat je partner en gezin hier achter staan want dit is ver van een evidentie. De job is zeker geen nine to five job. ‘s Avonds en in het weekend werken gebeurt hier wel vaker. Je moet dus van thuis de volledige steun krijgen.

Jullie zijn collega’s, maar is er ook een vriendschap ontstaan bij jullie? En vinden jullie veel steun bij elkaar wanneer het even moeilijker is?
Prudence: We hebben al een hechte band gecreëerd met elkaar in een korte periode. Marie is hier al iets meer dan 2 jaar actief in de club, ik nog maar 2 jaar en Kimberly al 14 jaar. In die tijd hebben we al heel wat waters doorzwommen en mooie dingen verwezenlijkt, wat de band met elkaar alleen maar sterker maakt.

Wat is jullie grootste troef als vrouw en in jullie functie?

Marie en Kimberly: Basket is al heel lang onze passie. Het is een grote troef als je van je passie je job kunt maken. Daarnaast zijn we echte team players. Dat is zeker nodig om in een grote organisatie als deze te werken.

PrudenceMijn grootste troef is dat ik vooral iets doe dat ik heel graag doe. Zelf ben ik eerst jaren komen kijken naar de basket. En dan is het leuk om op zo’n boeiende plaats te mogen werken.

Wat is de sterkte van Filou Oostende om al zo lang aan de top te staan en te blijven?
Marie: Het voltallige team is de sterkte van Filou Oostende. Dario Gjergja heeft een heel goed zicht op zijn spelers en de staf in de sportieve entourage. Hij krijgt ook de nodige ondersteuning in de omkadering. We zorgen ervoor dat iedereen zich goed voelt in de club. Elke persoon heeft zijn meerwaarde en maakt essentieel onderdeel uit van het bedrijf.

Wat zijn volgens jullie de mogelijke ‘gevaren‘ die er heersen waardoor jullie je dominante positie in het Belgische basketbal zouden kunnen verliezen?
Kimberly: Het grootste gevaar is de ‘gewoonte’. We mogen de honger naar titels en bekers niet verliezen, want dit is zeker niet iets dat vanzelfsprekend is. Vorig jaar hebben we de beker niet kunnen winnen en dat was voor ons een enorme teleurstelling. Soms is het niet slecht om als club eens met je neus tegen de deur te lopen, zodat je weet waarvoor je elke dag kei hard moet en wil werken.

Hoe gaan de technische staf en de spelers om met drie vrouwen in het bestuur?
Marie: Onze relatie met spelers en staf is zeer goed en constructief. We voelen een enorme waardering van iedereen in de club.

Hebben jullie al van kinds af aan een voorliefde voor basket?
Marie: Wij zijn met 5 kinderen thuis en daar hebben er 3 van basketbal gespeeld, waaronder ik. Ook mijn andere familieleden waren er actief in. Ik heb zelf lang gespeeld en ben trainer en coach geweest. Ik zit ook nog in het bestuur van een lokale club dus basket is eigenlijk al altijd mijn grote passie geweest.

Prudence: Ik ben voor het eerst naar de basket gaan kijken op mijn zeventiende en ik was meteen verkocht. Sinds die dag ben ik altijd blijven komen.

Kimberly: Op mijn zestiende ben ik voor het eerst komen kijken met vrienden en ook ik was direct verkocht. Op mijn 18de ben ik dan ook cheerleader geworden.

Wat hebben jullie gedaan in het verleden en hoe zijn jullie in deze functies gerold?

Marie: Ik ben jurist van opleiding. Dan heb ik vooral in marketing gewerkt. Mijn eerste job was bij Roularta als marketingverantwoordelijke van Trends en later ook van Weekend Knack. Daarna heb ik een aantal functies gehad als projectmanager. Mijn laatste job was in de Antwerp Management School, een business school waar ik marketing-manager was. Parallel ben ik ook 12 jaar schepen geweest in Wevelgem. Eigenlijk wilde ik vooral algemeen management doen. Ik haal voldoening uit het leiden van een team en daarom was ik meteen verkocht voor deze job.
Prudence: Ik had vroeger een restaurant in Knokke. Toen ik daarmee stopte, heeft de voorzitter mij gecontacteerd om te melden dat er een functie vrijkwam als commercieel manager. Ik was meteen enthousiast om met deze job te starten.
Kimberly: Dit was mijn eerste echte job en ik zit er nog steeds. Toen ik afgestudeerd was ben ik hier meteen beginnen werken omdat ze iemand extra zochten om o.a. te helpen met de tickets.

Hebben jullie zelf nog stress voor een match (bv. de bekerfinale)?

Marie: Zonder publiek heb ik minder stress omdat we voor minder zaken moeten kijken. Als het een spannende match is, zoals de bekerfinale, kan ik wel nerveus zijn. Naast General Manager ben en blijf ik natuurlijk een grote fan van Filou Oostende en hoop ik net zoals elke supporter op het best resultaat en een mooie match.

Prudence: Ik heb vooral stress voor matchen met publiek. Als er publiek is moet ik de mensen van de VIP en het business gedeelte ontvangen en is het stressvol om te kijken of alles aanwezig is, iedereen gelukkig is, de bar voldoende bemand en aangevuld is en het diner volgens timing verloopt. We willen dat de beleving van elke match top is omdat er altijd mensen aanwezig zijn die voor het eerst komen kijken. Deze mensen kunnen de stap naar de toekomst zijn.

Kimberly: Ik heb altijd gezonde stress voor een match. Voor mij is het belangrijk dat de organisatie goed verloopt en dat de supporters tevreden zijn. Als dat goed verloopt ben ik ‘s avonds heel gelukkig. Meestal kan ik pas naar de match beginnen kijken vanaf de tweede helft omdat er in de eerste helft mensen blijven toekomen.

 

Is er nog een ultiem doel dat jullie willen bereiken met Filou Oostende?
Marie: Op Europees niveau de volgende stap zetten zou voor ons een heel mooie bekroning zijn. De finale van de Basketball Champions League spelen bijvoorbeeld. Verder willen we blijven jonge talenten ontwikkelen met als doel hun naar een top ploeg te laten gaan in Europa of de NBA. We willen dus echt die Talent Factory verder ontplooien.

Prudence: Op sportief vlak willen we in eerste instantie kampioen worden in de BeNe League. Aan de andere kant is het ultieme doel om weer voor volle zalen te kunnen spelen. We zouden graag onze prachtige Versluys Dôme weer met de volle 5000 man willen vullen.

 

We hebben gezien dat er een vrouwelijke Assistent-Coach is. Is dit iets waar jullie naar toe streven om meer vrouwen naast het veld te zien?

Marie: Ja, ik ben ervan overtuigd dat vrouwen een meerwaarde hebben bij de ontwikkeling en het aansturen van een team. Zeker op vlak van emotionele intelligentie, ze kunnen vaak emoties beter lezen. Vrouwen zien en voelen de dingen anders aan.

Hoe komt het dat jullie geen vrouwenteam hebben?
Marie: we werken samen met Bredene (KBOB) en daar zit een vrouwenteam. Als die samenwerking met Basket@Sea verder gaat, dan kunnen we ooit met een vrouwenteam uitpakken op het hoogste niveau. Het is zeker mogelijk en is geen verre droom. Het is een van de punten waar we de komende jaren aan verder willen werken.

Als laatste vraag, pakken jullie de dubbel dit jaar?
Marie: Wij zijn er klaar voor en zijn ervan overtuigd dat het team en de staf dat ook zijn.

Prudence: We hopen en denken van wel. We verlangen vooral om nog eens iets te bereiken dat we kunnen vieren dit jaar.

Kimberly: Zeker en vast! De dubbel is van ons.

1 Response
  1. François Hubrouck

    Bluuven goan , hopelijk zien we nog dit seizoen de ploeg in levende lijve spelen .

    Mvg François

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.